Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Novi Sad
11.12.2018.
09:18 > 10:25
Zavod za transfuziju krvi Vojvodine nezakonito je prisvojio više od 173 miliona dinara od distribucije krvi bolnicama i knjižio ih kao sopstvene prihode, a od te sume je iskoristio više od 18 miliona dinara da bi svim zaposlenima povećao plate.
  • @Volonter

    12.12.2018 19:38
    Bunimo se bas mi zaposleni u zdravstvu, a koji smo isto tako radili svoj odredjeni posao u svojim ustanovama, ali nismo dobili 30% na platu, jer smo u ustanovi koja se finansira od fonda, kao i ova iz price, i imamo plate koje nam fond odredi, kao i njima. Ima i u bolnici laboranata koji vade krv, cime je taj u bolnici zasluzio da za istu stvar primi manju platu?
  • Volonter

    12.12.2018 16:39
    Nema vise razbacivanja novca
    Ja predlazem da se svi koji rade u zdravstvu odreknu svojih primanja i rade volonterski. Kad im je vec radno vreme 24h sta ce im plate. Valjda ce se tako bolje i brze napuniti budzet. Da li ce onda ovi sto se prave pametni i upućeni u rad celog zdravstvenog sistema biti zadovoljni. Ne, nece... Lakse je hejtovati nego cak i pomisliti da se zaposleni u zdravstvu zaista trude da u skladu sa svojim mogućnostima rade najbolje sto mogu.
  • 173 milona dinara

    12.12.2018 09:29
    @ Krv se ne prodaje
    Ako se naplaćuju testovi, to znači da testovi koštaju 173 miliona dinara?
    Koliko naplaćujete po jednom testu?
  • @Krv se ne prodaje

    12.12.2018 08:13
    Pošto vidim da ste upućeni, hajde mi odgovorite onda na jedno pitanje: Znamo da se na nekim klinikama rade ozbiljne operacije stranim osiguranicima, uz solidnu naplatu, i to je sve u redu, jer zaradi ustanova, osoblje itd... (ili bi trebalo da i osoblje zaradi). Takodje znamo da je zakon takav da oni u dolasku ne mogu da donesu svoju krv, jer je to zakonom zabranjeno. Znamo da baš te koje se najviše prodaju spadaju u "krvave", tj. troše dosta krvi u samom toku. Onda, čiju krv koriste pri tim operacijama, ako ne našu, koja je prodata za cenu koja je deo celog paketa operacije?
  • Krv se ne prodaje

    11.12.2018 21:03
    Naplacuje se testiranje krvi
    Koliko puta treba napomenuti da se naplacuje testiranje krvi kako bi svaki pacijent dobio sto bezbedniju i sigurniju krv. Svugde u svetu je tako. Krv davalaca je besplatna za sve koji imaju zdravstveno osiguranje jer troskove testiranja pokriva Fond za zdravstveno osiguranje. Da li je to tako tesko shvatiti?Komentari o prodaji krvi najvise stete pacijentima kojima je krv neophodna u lečenju.
  • Davalac krvi

    11.12.2018 19:18
    @ Plata
    Dobrovoljni sam davalac krvi već 20 godina i krv dajem potpuno besplatno.
    Ne tražim platu,ni stimulaciju, ni jedan dinar nikada nisam naplatio.
    Sada čujem da se moja krv prodaje, unovčava i isplaćuju plate.
    Za mene je to skandalozno.
  • Plata

    11.12.2018 18:10
    Bravo revizore i novinarko
    Moj muž radi u Zavodu vec 20 godina, sa stimulacijom, V stepenom iz transfuzije pa kad mu se zalomi jos i drzavni praznik uleti u ozbiljan keš od 50.000... Toliko o njihovim platama... Volela bih da znam odakle gotovo sve budžetske firme isplaćuju 13-u platu?
  • Sramota

    11.12.2018 18:06
    @ Jovan
    Poenta je da s te pare završile kao plate tj u vašim džepovima,a davaoci su dali svoju krv BESPLATNO, da pomognu bolesnima i povredjenima,a ne da vi njihovu krv prodate i isplatite sebi plate.
    Platite krv davaocima kada je već prodajete.
  • Zdravstveni radnik 2

    11.12.2018 17:19
    Nista ne brinite
    Kada se sada smanje plate na 39.000 tehnicarima imaćete otvorene konkurse stalno.. Samo nažalost neće niko da radi na terenu za te pare kada može u inostranstvo za mnogo veću .. A pacijentima u Srbiji kako bude... Nema krvi, nema operacije...
  • Sana

    11.12.2018 16:52
    Što ne zaposle lekare
    Neka su sebi povećali plate,tako treba,ko ne zna za sebe ne zna ni za druge.Samo mi je krivo što se zaposljavaju deca lekara u Klinickom centru Vojvodina,i što država ne stane toj sekti-mafiji na rep.
  • Plenty O Toolr

    11.12.2018 16:33
    @zdravstveni radnik
    Kolika ti treba plata da bi bio pošten? Sad pričaj priču kako će te svi vi otići u Nemačku, ali to jednostavno nije tačno. Takvi kao ti nikada neće otići, jer tamo treba da se radi, a ovde samo sediš i preprodaješ krv dobrovoljnih davalaca krvi. Posle ovog saznanja ne znam ko je lud da daje krv, pošto će se to ionako prodati a pare završiti u privatnim džepovima. Za člana moje porodice koji je trebao da bude operisan morali smo sami da obezbedimo davaoce krvi. Sad vidim i zašto...
  • Miloš

    11.12.2018 16:09
    Platite krv
    Kada će se dobrovoljnim davaocima krv plaćati?
  • Milan

    11.12.2018 15:39
    Sva sreća pa su na lekarima našli da isteruju pravdu...
  • ZRDAVSTVENI RADNIK

    11.12.2018 14:33
    TRANSFUZIJA
    PA KOLIKE SU TO IMALI PLATE? Ja znam da su medicinski laboranti, koji vade krv, obradjuju je i izdaju klinikama, sa dvadeset godina staza i sa svim stimulacijama, imali OKO 50000. Pa jesu li to veliki novci? Za ljude koji se lomataju u neuslovnom kombiju od Apatina do Kovina i od Kikinde do Sremske Mitrovice, da bi prikupili krv. Koji ustaju u 4 sata da bi u 8 ujutro bili u Vrscu, spremni da uzmu krv od davalaca. Za ljude koji rade 24 sata dnevno, koji rade i za docek Nove godine i na Badnju noc i na Bozic i na Uskrs. Koji ne mogu da spoje dane kada je neki praznik, pa da zatvore firmu na nedelju dana. Kao sto ce mnoge "vazne" drzavne firme uraditi na prolece, jer je Uskrs 28. aprila, pa ce spojiti sa Prvim majem i nece raditi nedelju dana, od Velikog Cetvrtka, pa do Malog Uskrsa. A TRANSFUZIJA CE RADITI 24 SATA, SVAKI DAN, JER BOLESTI I NESRECE NE ZNAJU ZA PRAZNIKE. I sada bi da im skinete plate na 35000, koliko imaju medicinske seste i laboranti u Klinickom centru. Bedno, pa povecajte svim medicinakim tehnicarima platu na 50000. Inace ce svi otici u Nemacku i Klinicki centar ce ostati prazan. Skresite malo sebi, gospodo, ukinite upravne odbore i razne druge izvlakuse para, gde smestate vase rodjake i vase mlade miljenice. U SVAKOJ NORMALNOJ ZEMLJI PRISTOJNE PLATE TREBA DA IMAJU UCITELJI, ZDRAVSTVENI RADNICI, POLICIJA I VOJSKA, JER SU TO STUBOVI SVAKOG DRUSTVA. Kolike su plate u Skupstini i kakav je doprinos nekih poslanika koji sede tamo kao figure?
  • Jovan

    11.12.2018 14:33
    Sta hocete!?!
    Dali su ljudima plate! Aaaaalllo! Hocete da kupe direktoru Audi A8 ili da ugrade prozore od kvarcnog stakla preko firme sina direktora ili nekog politicara? Da li bi vam to bilo draze? Znaci bolje bi bilo da su pare otisle u BG i da nestanu bez traga nego ovako!!! Upalite mozak!
  • drzava

    11.12.2018 14:11
    Uzasa
    haha...pa koja je ovo nedodjija gde javne ustanove LEGALNO KRADU i nikom nista
  • ozlojedjen

    11.12.2018 14:08
    ne bih vam dao krv nema sanse.
  • Aleksandar

    11.12.2018 12:47
    Dobrovoljno ti daj,a ja cu da prodam.to mu dodje legalna trgovina organima.
  • stari novi sad

    11.12.2018 11:07
    Molim predlog da na zastavu stavimo vuka kako jede magarca.
  • Transfuzija

    11.12.2018 11:06
    Infuzija
    Zna li neko ko je direktor ili predsednik UO trsnsfuzije.???
  • Mara

    11.12.2018 11:04
    odgovornost
    Ako se radilo protiv zakona mora odgovorno lice da snosi odgovornost. Dali to znaci da je u ovom slucaju odgovorno lice politicki podobno i zato nece odgovarati.Dok ce drugi rukovodioci politicki nepodobni, snositi odgovorno i ako spremacici ne dostaju radne rukavice. Previsa je uzela maha selekcija po politickoj liniji u zdravstvu,nije ni cudo sto vrsni strucnjaci odlaze zauvek.
  • B

    11.12.2018 10:59
    A pare
    Hoće vratiti pare?

  • Tanja Danska

    11.12.2018 10:48
    Lopovska drzava do bola
    Nije problem u povecanju plata i 100% da povecaju plate nije problem vec je probleme taj sto TAJ NOVAC IDE NESTRUCNIM LJUDIMA koji nemaju POJMA SA POSLOM KOJI RADE i koji se primaju na posao iskljucivo po partijskoj i rodbinskoj liniji.

    Ako je neko sa kupljenom diplomom i preko veze na lopovski i korupcionaski nacin dosao do posla koji radi tako kako radi a u praksi ga UOPSTE I NE RADI zar mislite da ce taj lopov i hostapler posteno raditi i nakon nekakvog povecanja plata ako i pre povecanja plata nista nije radio?

    Oni koji nesto znaju shvate ovo i uzurbano uce strane jezike i odlaze van Srbije ako nisu vec otisli.

    Ne moze posten sa lopovom.Ne moze vredan sa lencugom.Ne moze obrazovan sa nepismenim.Ne moze odgovoran se neodgovornim.Ne ide.

    Ne ide.Lopove ostaviti lopovima da se sami jedu kao krokodili u maloj bari a posten svet recnik u rukama i otici van Srbije.Gde god otisli vise ce Vas kao stranca sa vestinama i znanjem ceniti u tudjoj normalnoj drzavi nego kao rodjenog gradjanina u svojoj lopovskoj drzavi.

    Jednostavnije je nauciti strani jezike neke normalne drzave gde zive normalni i ne-korumpirani ljudi nego li celog zivota se nervirati sa hostaplerima i tatinim i maminim sinovima koji sa kupljenom diplomom sega mega flesh dens univerziteta vise znaju od hirurga sa 10 godina iskustva i od medicinske sestre sa preko 15 godina iskustva.

    Pozdrav iz Kopenhagena za sve jos uvek preostale postene i vredne medicinare i kolege u Srbiji.
  • Ćao

    11.12.2018 10:39
    Dok ne vrate svih 30% mesečno koje su sebi isplaćivali prodajući između ostalog i moju krv, završio sam sa dobrovoljnim davanjem krvi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna